Wat te doen bij droogte in het voorjaar?

 • Het lijkt er op dat we tegenwoordig vaker te maken hebben met een droog voorjaar. In de zomer komt het dan vaak wel weer goed, voor zover je blij kunt zijn met een natte zomer. Voor de volkstuinder is het altijd behelpen, in het voorjaar willen we graag van alles zaaien en aan de praat krijgen maar dat gaat lastig als we er steeds met de gieter naast moeten staan.
  Hieronder wat tips om beter voorbereid te zijn.

Water vasthouden in de grond

 • Verwijder zoveel mogelijk onkruid. Onkruid verdampt het kostbare water in de ondergrond. Laat het gewiede onkruid gewoon liggen, het vormt een mulch laag.
 • Breng een mulch laag (dood organisch materiaal) aan tussen de planten. Mulchen vermindert de verdamping door het vormen van een isolerende laag tussen grond en lucht. Het voorkomt ook hoge bodemtemperaturen en remt ook zo de verdamping van water.
 • Gebruik vliesdoek bij zaaisels. Vliesdoek is wel doorlatend maar vermindert toch de verdamping. Vooral voor fijn zaad dat ondiep wordt gezaaid is vliesdoek ideaal in een droog voorjaar. Het zorgt ervoor dat zaad en net ontkiemende plantje niet uitdrogen.
 • Tot slot kan er ook met landbouwplastic of worteldoek gewerkt worden. Als de zon wat feller wordt, warmt door het zwarte plastic de bodem op, maar laat geen vocht door. Niet elk gewas kan tegen zo'n warme bodem. Worteldoek is wel waterdoorlatend en houdt daardoor minder vocht vast.
  In de aardbeiteelt kun je een combinatie van worteldoek en stro gebruiken.

Water geven

 • Een regenton bij de moestuin is ideaal om af en toe bij te kunnen gieten. Als er een afdak in de buurt van de moestuin staat, bv een schuurtje of kasje, maak er dan gebruik van om regenwater op te vangen.
 • Plastic flessen van een liter of 2 kunnen handig zijn om een periode te overbruggen waarin we geen water kunnen geven. Het vereist vaak wat experimenteren om de plaats en grootte van het gaatje te bepalen waardoor het water moet druppelen. Aangezien het statiegeld toch gaat verwijnen is er geen reden meer om het niet te proberen!
 • Als we traditioneel met gieter of slang water gaan geven, geef dan liever één keer per week een flinke plens. Als we elke dag een beetje water geven, blijven de wortels in het toplaagje van de bodem, ze worden "lui". Als we in één keer een grote hoeveelheid geven en dan een tijd niets, zakt het waterpeil. De wortels volgen het dalende waterniveau en dringen ook dieper de grond in. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen uitdrogen.